Cel mai bun sfat in caz de atac vascular cerebral
Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin.
În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate şi ele pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcţiona adecvat.
În cazul în care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgenţă, exact ca şi în cazurile de infarct miocardic. În cazul în care tratamentul medical este început cât mai curând după apariţia simptomelor, cu atât mai puţine celule nervoase vor fi afectate permanent.
Simptomele accidentului vascular includ:
amorţeală, slăbiciune sau paralizie a feţei, braţului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului
tulburări de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclară, înceţoşată, cu pete, vedere dublă sau pierderea vederii
confuzie, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi
tulburări de mers, ameţeală, pierderea echilibrului sau a coordonării
dureri de cap severe
Simptomele de localizarea cheagului sangvin sau a hemoragiei şi de extinderea regiunii afectate
Tipuri de AVC:
AVC ischemic este cauzat de un cheag ce a blocat un vas sangvin. Poate apărea din mai multe motive: depozite de grăsime formate în artere, fibrilaţie atrială.
Simptomele apar de obicei în jumătatea corpului din partea opusă zonei din creier în care este cheagul. De exemplu, un AVC în partea dreaptă a creierului dă simptome în partea stângă a corpului.
AVC hemoragic apare atunci când o ruptură a unui vas de sânge provoacă o hemoragie în creier.
Simptomele unui AVC hemoragic pot fi similare celor produse de AVC ischemic, dar se deosebesc prin simptome legate de tensiunea crescută în creier, cum ar fi dureri de cap severe, greţuri şi vărsături, "înţepenirea" gâtului, ameţeli, convulsii, iritabilitate, confuzie şi posibil inconştienţă.
Accident ischemic tranzitoriu este provocat de astuparea unei artere. În timpul acestui atac sângele nu mai ajunge să irige porţiunea unde este astupată şi nu mai funcţionează. Este vorba însă numai de o afecţiune care aşa cum o arată şi denumirea este doar temporară. De cele mai multe ori bolnavul îşi revine după 15-30 minute şi foarte rar se întâmplă să-şi revină numai după 24 ore. De cele mai multe ori acestea sunt de mai mică importanţă şi nu au urmări neurologice.
Simptomele unui AVC pot progresa în curs de câteva minute, ore sau zile, adesea în mod treptat. De exemplu, slăbiciunea uşoară poate evolua spre o incapacitate de a mişca braţul şi piciorul de pe o parte a corpului.
În cazul în care accidentul vascular cerebral este provocat de un cheag de sânge mare (ischemic), simptomele apar brusc, în decurs de câteva secunde.
În cazul în care o arteră care este îngustată deja de ateroscleroză este blocată, de obicei simptomele se dezvoltă gradat, în curs de câteva minute sau ore, sau mai rar, în câteva zile.
ATENTIE ...
CU ACEASTĂ METODĂ MOARTEA MAI ÎNTÂRZIE PUȚIN!!!
Primul ajutor în caz de atac vascular cerebral
Merită să pierdeți câteva minute pentru această scurtă lectură.
Un ac poate salva viața unui pacient cu inceput / simptome de accident vascular, afirmă unprofesor din China..
Păstrați totdeauna la îndemână un ac de cusut, pentru a putea aplica o metoda neconvențională prin care puteți salva viața cuiva care a avut un ACV (atac cerebral vascular) .
Când vedeți pe cineva cu simptome de ACV, păstrați-vă calmul . Indiferent unde se afla victima, nu o mutați din loc. Când se întampla un ACV, venele capilare ale creierului creier se rup gradual. Daca persoana se mișcă, venele capilare se rup mai repede.
Cel mai bine puteți folosi o seringă (de fapt, acul unei seringi). Daca nu, puteti utiliza un ac de cusut sau cu gămalie.
Mai întâi sterilizați vârful acului (la flacăra unui băț de chibrit, de ex.) și apoi ințepati fiecare deget de la mâinile pacientului.
Nu sunt puncte specifice în degete pentru acupunctură; puteți înțepa la cca.1-2 mm de unghie.
Ințepați atât cât să inceapă să iasă sânge.
Dacă sângele nu iese, apăsați în jurul înțepăturii.
Când toate degetele sângerează, așteptați cateva minute apoi frecționați lobul urechilor pacientului până devin roșii.
Ințepati fiecare lob al urechilor pacientului până incepe să sângereze.
După câteva minute persoana își va recapăta cunoștința.
Așteptați până își revine și numai după aceia il puteți transporta la spital.
Dacă il veți duce în grabă la spital (fără să-și fi revenit), transportul i-ar putea cauza ruperea vaselor capilare din creier.
M-a învățat să scot picături de sânge un medic de medicina traditională din China. Se numește Ho Bu Ting. Are experiență practică in domeniu și poate demonstra că această metodă este 100% eficientă.
CAZ REAL:
In 1979, mă aflam, ca profesoară, la Universitatea Fung Gaap, din Tai Chungkin. Într-o după amiază, un profesor din altă clasă, a venit în fugă și mi-a zis: d-na Liu, veniți repede, supervisor-ul nostru are un atac cerebral! Am fugit imediat către locul in care se afla d-nul Chen Fu, care era palid, nu putea vorbi, gura era strambă – simptome de ACV.
I-am cerut unui student să procure o seringa de la farmacie si am inceput să ințep degetele d-lui Chen. Când toate degetele sângerau (fiecare deget cu o picatura de sange de marimea unui bob de mazare), d-nul Chen a inceput sa-si recapete culoarea.
Dar gura era tot strambă. Atunci, am fricționat energic loburii urechilor pacientului până s-au înroșit, după care am ințepat lobul urechii drepte în două locuri, pentru ca sa înceapă să sângereze. La fel am procedat și cu lobul stâng. Dupa 3-5 min. gura i-a revenit la forma normala și omul a început să vorbească.
L-am lasat sa se odihneasca un pic, apoi l-am dus la spital.
A stat internat o noapte iar ziua urmatoare a fost externat și și-a putut relua activitatea la catedră. Totul a decurs normal. Nu a aparut nici o complicație derivată din modul în care i s-a aplicat primul ajutor.
De regulă, víctimele ACV suferă rupturi iremediabile ale vaselor capilare ale creierului, in timpul transportului spre spital ceea ce le face irecuperabile.
ACV este a doua cauza de deces in lume. Cei care au noroc, pot supravietui, dar pot ramane paralizați sau cu leziuni pentru tot restul vieții.